poster

«Με τον Καλλιγιάννη»
Κινηματογραφικό πορτραίτο

Φυγάς, φοιτητής, μισθοφόρος, αεροπόρος, ναυπηγός και θαλασσοπόρος, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εγκατέλειψε στα 17 του την πατρίδα του τη Λέσβο με το όνειρο να γίνει ζωγράφος και μόνο ζωγράφος. Τουρκία, Παλαιστίνη, Νότιος Αφρική, Αγγλία, Γαλλία, Κρήτη, Λέσβος και τα φωτεινά νερά του Αιγαίου είναι τα σκηνικά όπου διαδραματίζεται η ζωή του ως διαρκής αναζήτηση.

Το 2008, ο Pedro Olalla γνωρίζει τον Καλλιγιάννη στην Αθήνα και αποφασίζει να του αφιερώσει ένα κινηματογραφικό πορτραίτο. Σε αυτή τη δημιουργική περιπέτεια –που έμελλε να εξελιχθεί σε τελευταία παρακαταθήκη του ζωγράφου– ο θεατής ταυτίζεται με τον κατεχόμενο από περιέργεια αφηγητή και οι δύο μαθαίνουν ταυτόχρονα για τη ζωή και τη ζωγραφική του Μανώλη Καλλιγιάννη μέσα από τις εκμυστηρεύσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Ωστόσο, αυτό που ξεκινά ως μία απόπειρα ντοκιμαντέρ εξελίσσεται λόγω των περιστάσεων σε μια υποβλητική ταινία για την ίδια τη ζωή και, μάλιστα, για την κατάπληξη και την αμηχανία μας απέναντι σε αυτήν.

Παρά την έντονη και στρατευμένη ελληνικότητά του, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος ζωγράφος, καταξιωμένος μεν στις διεθνείς γκαλερί, σε μεγάλο βαθμό όμως άγνωστος ανάμεσα στους συμπατριώτες του.

Το φιλμ «Με τον Καλλιγιάννη» είναι ένα κινηματογραφικό σόλο, μια ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση και, το δίχως άλλο, μια ταινία διαφορετική πέρα από το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία.

fest thess fest acad     medimed laurel hover      OFFICIAL SELECTION Peloponnisos International documentary Festival 2015

___________________________________________________________________________
trailer

___________________________________________________________________________
δείτε την ταινία


___________________________________________________________________________
άλλες πληροφορίες

casa      

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

 Nomination for “Best Documentary Film”. Hellenic Film Academy Awards. Athens, Greece (2011)

 Official Selection, Thessaloniki International Documentary Festival. DOC FEST 13. Thessaloniki, Greece (2011)

 Official Selection, Euro-Mediterranean Documentary Market MEDIMED. Sitges, Spain (2011)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

 Thessaloniki (Greece) Thessaloniki International Documentary Festival. DOC FEST 13 (2011)

 Athens (Greece) Hellenic Film Academy Awards (2011)

 Los Angeles (USA) Los Angeles Greek Film Festival (2011)

 Athens (Greece) Festival Iberoamericano LEA (2011)

 Montpellier (France) Festival International du Cinéma Méditerranéen de Montpellier (2011)

 Sitges (Spain) Euro-Mediterranean Documentary Market MEDIMED (2011)

 Montevideo (Uruguay) Festival Internacional de Cine de Montevideo (2011)

 Biarritz (France) Festival International de Programmes Audiovisuels (2012)

 Ankara (Turkey) TRT Documentary Awards (2012)

 Kalamata (Greece) Peloponnesus Doc Festival (2015)

 San Salvador (El Salvador) Festival de Cine Europeo (2016)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

 Λέσβος (Ελλάδα) Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά. Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος». Avant Première (24/10/2010)

 Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. DOC FEST 13. Επίσημο Πρόγραμμα. Κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ (12-14/3/2011)

 Βάμος (Ελλάδα) Καλλιτεχνική Εβδομάδα. Παρουσίαση της ταινίας σε τιμητική εκδήλωση στο πατρικό χωριό του ζωγράφου (28/5/2011)

 Νάουσα (Ελλάδα) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Παρουσίαση της ταινίας σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σχολή Αριστοτέλους», σε συνδιοργάνωση με την Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. (3/6/2011)

 Αθήνα (Ελλάδα) 3ο Festival Iberoamericano “Literatura en Atenas”. Παρουσίαση της ισπανικής εκδοχής της ταινίας “ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ. Κινηματογραφικό πορτραίτο”, σε ειδική εκδήλωση οργανωμένη από την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, στο Instituto Cervantes της Αθήνας (14/6/2011)

 Ικαρία (Ελλάδα) Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων. Προβολή της ταινίας στο «Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου». Δημοτικό Σινεμά Rex, Άγιος Κήρυκος. (15/7/2011)

 Τήνος (Ελλάδα) Μουσείο Κώστα Τσόκλη. Παράλληλες Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση της ταινίας σε ειδικό κύκλο προβολών ντοκιμαντέρ για μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού εικαστικού χώρου (8/2011)

 Λέσβος (Ελλάδα) Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Συνεχής προβολή της ταινίας στο πλαίσιο της Έκθεσης «Εικαστικές μου μνήμες από τον Μανώλη Καλλιγιάννη», του Νίκου Αναγνώστου (1-16/8/2011)

 Ηράκλειο (Ελλάδα) Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου. Παρουσίαση της ταινίας από τον Γιώργο Νικολακάκη. (16/12/2011)

 Gijón (Ισπανία) Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Κύκλος τεσσάρων ταινιών: «Ρεμπέτικο», «Νύφες», «Ακαδημία Πλάτωνος», «Με τον Καλλιγιάννη». Σύνδεσμος Καθηγητών Λατινικής και Ελληνικής Γλώσσας της Αστούριας. Δημοτικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Χιχόν. (10/2/2012-11/5/2012). Νέα ειδική προβολή, Μάΐος 2023.

 Αθήνα (Ελλάδα) Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλλιγιάννη, από τον Σύλλογο Μυτιληναίων Αθηνών (26/5/2012) 

 Μυτιλήνη (Ελλάδα) Δημοτικό Θέατρο. Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλλιγιάννη, από τον Σύλλογο Μυτιληναίων Αθηνών (27/8/2012)

 Βάμος (Ελλάδα) Παρθεναγωγείο Βάμου. Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλλιγιάννη, από τον Δήμο Αποκωρόνου (2/8/2023)

gramvousa
asomatos
loutra
sarakina
assos
retrato

___________________________________________________________________________
συνέντευξη

Lesbos     Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε συνέντευξη σχετικά με την ταινία

FaLang translation system by Faboba

Copyright © Pedro Olalla 2016

Reviewbox reviewbox 22Gitnux.png

 

Web Hosting and Design by web+