Ο Pedro Olalla Gonzalez de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής και κινηματογραφιστής, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους και εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Εδώ και πάνω από τριάντα πέντε χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα. Τα λογοτεχνικά και οπτικοακουστικά του έργα μελετούν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό συνδυάζοντας, με έντονα προσωπική γλώσσα, λογοτεχνικά, επιστημονικά και εικαστικά στοιχεία. Στον κοινωνικό χώρο, ο συγγραφέας υποστηρίζει ενεργώς, μέσα από τα κείμενα, τις πρωτοβουλίες και τις δημόσιες εμφανίσεις του, την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στον προσδιορισμό του κοινού καλού.
Η κύρια απασχόλησή του είναι η δημιουργική γραφή: περισσότερα από 30 πρωτότυπα έργα σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και περισσότερες από διακόσιες μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων, με ειδίκευση σε λογοτεχνία, αρχαιολογία, ιστορία και ανθρωπιστικές σπουδές. Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία πάνω από είκοσι χρόνια ως καθηγητής μετάφρασης, ισπανικής ως ξένης γλώσσας, και ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σε φορείς όπως το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Βουλή των Ελλήνων, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας), η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον χώρο της δημοσιογραφίας, διατέλεσε διευθυντής του Πολιτιστικού Δελτίου της Ισπανικής Πρεσβείας και αρχισυντάκτης του δίγλωσσου μηνιαίου περιοδικού “El Sol de Atenas”, ενώ τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια αρθρογραφεί τακτικά για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σε ισπανόφωνες εφημερίδες και είναι μέλος του εκδοτικού συμβουλίου της εφημερίδας CTXT. Ως οπτικοακουστικός δημιουργός, έχει πραγματοποιήσει ταινίες ντοκιμαντέρ, εκδόσεις και περισσότερες από σαράντα ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις. Ως λεξικογράφος, είναι συγγραφέας του «Νέου Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού» (εκδ. Texto), για το οποίο δούλεψε για χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη». Ως ερευνητής, υπήρξε υπότροφος των ιδρυμάτων Α. Σ. Ωνάση, Α. Γ. Λεβέντη, Κ. & Ε. Ουράνη και Open Society Foundation, και έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκδοτικούς οίκους όπως National Geographic, Thames & Hudson, Altair, Planeta, Road Editions, κ.α. καθώς και με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες παραγωγής.
Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται ο «Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας» –πόνημα που χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάσης και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και για το οποίο έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων μύθων–, η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι τόποι των μύθων» –μια παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΤ1) για το Ειδικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004–, η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη» –μια περιήγηση στον χώρο όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο–, το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία» –ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στο δυτικό πολιτισμό ιχνηλατώντας το αρκαδικό στοιχείο–, η τριλογία αποτελούμενη από τα βιβλία «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» –μια ιστορική και λογοτεχνική ματιά στη διαμόρφωση και την επιβίωση της ουμανιστικής στάσης–, «Η μετέωρη Ελλάδα» –παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας– και «Περί πολιτικού γήρατος: αναπάντητη επιστολή στον Κικέρωνα», το βιβλίο «Αιγαίου Λόγος: η θάλασσα, η ελληνική γλώσσα και οι απαρχές του πολιτισμού» (ισπανικά), καθώς και οι ταινίες «Με τον Καλλιγιάννη» –υποψήφια στο "Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης" της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου– και «Η μετέωρη Ελλάδα», οπτικοακουστική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του, έργο που έδωσε αφορμή σε μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη δεοντολογία της Δημοκρατίας στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής πάνω από πενήντα φορείς από διάφορες χώρες.
Για το έργο του στο χώρο της μελέτης και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, αναγορεύτηκε Πρεσβευτής του Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος, Ιππότης του Τάγματος της Αξίας του Πολίτη από το ισπανικό κράτος, Associate Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, Αντεπιστέλλον Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, Επίτιμο Μέλος του PEN International (Greece), Επίτιμος Δημότης Κλείτορος Αρκαδίας, Χίου και Οινουσσών, Επιφανής Επισκέπτης της Πόλης του Μοντεβιδέο και υπήρξε προσκεκλημένος σε περισσότερους από τετρακόσιους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς και ΜΜΕ της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας για την πραγματοποίηση διαλέξεων, εκδηλώσεων και εκπομπών (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Universidad Autónoma de México, Universidad Internacional Menéndez Pelayo, University of Jordan, Royal Holloway University of London, Onassis Foundation New York, Fulbright Foundation, Instituto Cervantes, Casa Mediterráneo, TVE, RNE, Telesur, Canal 13 Argentina, etc.). Επίσης υπήρξε υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελλάδα (ΕΠΑΜ), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης.
"Ο Olalla έχει την ίδια χάρη με τους Zweig, Montanelli, Graves και Norwich για να συνδυάζει γλαφυρότητα και ακρίβεια, και την αρετή να ξυπνάει την περιέργεια του αναγνώστη, να τον οδηγεί σε νέα κείμενα, σε νέες ανακαλύψεις." Carmen Pulín Ferrer, Libros |
"Ο Πέδρο Ολάγια γράφει με την ίδια φερεγγυότητα για την αρχαία Ελλάδα και για τη σημερινή, "Ένας από τους πιο οξυδερκείς και στρατευμένους εκπροσώπους του σύγχρονου φιλελληνισμού." |
Ο Pedro Olalla στην Acantilado |
O Pedro Olalla στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων |
O Pedro Olalla στο LoveGreece |