Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3737
logoFMT dibujo 1 copy         Με αφορμή την 40ή Επέτειο του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκου"
Εκδηλώσεις στο Μοντεβιδέο και στο Μπουένος Άιρες
         

Από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 2018, το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκου" γιόρτασε την 40ή Επέτειό του στο Μοντεβιδέο και στο Μπουένος Άιρες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με φορείς της Ουρουγουάης και της Αργεντινής και με προσκεκλημένο τον Ισπανό ελληνιστή και συγγραφέα Πέδρο Ολάγια, ο οποίος αναγορεύτηκε "Επιφανής Επισκέπτης της Πόλης του Μοντεβιδέο" από τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας.

Κύριες εκδηλώσεις του προγράμματος υπήρξαν οι εξής:

Παρασκευή 26/10: Πρεμιέρα στη Λατινική Αμερική της ταινίας "Η μετέωρη Ελλάδα". Προβολή και δεξίωση στο αμφιθέατρο "Ernesto Che Guevara" της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μοντεβιδέο. 
Δευτέρα 29/10: Master Class "Συλλογισμοί και δεξιότητες για την τέχνη της μετάφρασης", στην έδρα του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκου".
Τρίτη 30/10: Στρογγυλή τράπεζα περί Γλωσσολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ισπανίας (Centro Cultural Español) του Μοντεβιδέο. Με τη συμμετοχή των Virginia Bertolotti (Γλωσσολόγος και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Γραμμάτων), Adolfo Elizaincín (Γλωσσολόγος και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας των Γραμμάτων), Eliana Lucián (Γλωσσολόγος) και Pedro Olalla.
Τετάρτη 31/10: Τελετή αναγόρευσης του Πέδρο Ολάγια ως Επιφανούς Επισκέπτη της Πόλης του Μοντεβιδέο.
Τετάρτη 31/10: Παρουσίαση του έργου "Περί πολιτικού γήρατος", με τη συμμετοχή των Pablo da Silveira (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας), Luis Antonio Hierro López (τέως Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας), Adriana Marrero (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας), Daniel Rinaldi (Διευθυντής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης), Daniel Feldman (δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης) και Pedro Olalla. Aμφιθέατρο "Ernesto Che Guevara" της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μοντεβιδέο.
Παρασκευή 2/11: Πρεμιέρα στην Αργεντινή της ταινίας "Η μετέωρη Ελλάδα". Προβολή και συζήτηση με την Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Οργάνωσης "Νόστος". Αμφιθέατρο "Jorge Luis Borges" της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες.

Πέρα από αυτές τις εκδηλώσεις, ο Πέδρο Ολάγια υπήρξε καλεσμένος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα ΜΜΕ (βλ. links στις εικόνες). Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκου" έγινε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουρουγουάη, την Πρεσβεία της Ελλάδας, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Επίτιμο Προξενείο της Κύπρου, την Εθνική Ακαδημία των Γραμμάτων, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών της Εκπαίδευσης, την Αρχιτεκτονική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης και την Πολιτιστική Οργάνωση "Νόστος".

 El pais uruguay

La diaria.svg

Agencia EFE

Radio Uruguay
       

         IMG 20181029 020533web  IMG 20181030 200127
                Τοιχογραφία "Eduardo Galeano". Παλιά πόλη του Μοντεβιδέο.            Με τον τέως Πρόεδρο José Mujica.

    2018.10.31 2 Συζήτηση Περί Πολιτικού Γήρατος 1    2018.11.01 Ταξίδι στην Ιθάκη
       Εκδήλωση "Περί πολιτικού γήρατος"                                              Ραδιοφωνική εκπομπή "Viaje a Itaca"

     
IMG 20181026 WA0015  IMG 20181102 123616web
       Canal 5 Televisión Nacional de Uruguay               Εκπομπή "El ladrón del fuego"

FaLang translation system by Faboba