Εκτύπωση

Χθες το βράδυ, ενώ περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώναμε απέναντι απ'το ελληνικό κοινοβούλιο κάτω απ'τη βροχή και τα δακρυγόνα και ενάντια στο «νέο πακέτο μέτρων», στην ολομέλεια της Βουλής μαινόταν η αντιπαράθεση σχετικά με την έγκρισή του μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος. Αν εξαιρέσουμε τη δράση μιάς μικρής ομάδας ταραξιών –οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν σθεναρά από το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών, είχαν όμως «την τιμητική» τους από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια–, η διαδήλωση υπήρξε σαφώς ειρηνική. Έξω απ'το κοινοβούλιο πυρπολήθηκαν μερικοί κάδοι σκουπιδιών∙ μέσα όμως, πυρπολήθηκαν, όπως πυρπολούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, δικαιώματα, παροχές, αποταμιεύσεις, δημόσια αγαθά και οι ύστατες ελπίδες των Ελλήνων.
Γύρω στα μεσάνυχτα, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία των τριακοσίων βουλευτών, το προεδρείο προχώρησε στην διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων: 153 υπέρ, 128 κατά, 18 «παρών» καί μία απουσία. Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» ενεκρίθη. Αμέσως μετά, μέσω ξεχωριστών χειρόγραφων σημειωμάτων του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά, ανακοινώθηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι την τελευταία στιγμή το καταψήφισαν, αποπέμπονται από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αληθινό μάθημα δημοκρατίας. Ούτε η ολέθρια πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, ούτε η σταδιακή φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ούτε οι άνω των εκατό επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο, ούτε οι χιλιάδες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πολιτών, ούτε η αποδεδειγμένη αποτυχία των εφαρμοζόμενων συνταγών, ούτε οι βάσιμες προειδοποιήσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητα, ούτε τα εύλογα επιχειρήματα που προέβαλαν οι όσοι διαφωνούντες, ούτε οι εμφανείς «ρωγμές» που αρχίζουν να καταγράφονται μεταξύ των πλέον δηλωμένων υποστηρικτών της νεοφιλελεύθερης θεολογίας, ούτε καν η εντιμότητα κάθε βουλευτή απέναντι στην ίδια του τη συνείδηση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γι'αυτήν την κυβέρνηση την «απείθεια στο κόμμα». ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία –αιώνιοι αντίπαλοι του παραδοσιακού δικομματισμού– ψηφίζουν ΝΑΙ σαν ένα σώμα και εκδιώκουν τους διαφωνούντες. Η αθέτηση των υποσχέσεων και η ασυνέπεια έναντι των ψηφοφόρων είναι πάντα συγχωρητέα∙ αυτό που είναι ιερό είναι η πίστη στα αφεντικά. Αυτό το έχουν αποδείξει.
Απ'την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ, το τρίτο μέλος αυτής της παραδομένης σε ιδιωτικά συμφέροντα κυβερνήσεως, έπαιξε επίσης με εξαιρετικό θεατρινισμό τον ρόλο του καλού στην φαρσοκωμωδία. Οι βουλευτές της, προσποιούμενοι με μηδενική αξιοπιστία τους υπερασπιστές των εργαζομένων και του κοινού καλού κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» με την Τρόϊκα, όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας δεν είπαν ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ: εκτός από δύο λαμπρές εξαιρέσεις, οι υπόλοιποι δεκαοχτώ βουλευτές αρκέστηκαν στο να ψελλίσουν «παρών». Αδιάφορο∙ ο Δάντης, που επισκέφθηκε την Κόλαση, μας είπε ότι στην είσοδο υπάρχει ένα μέρος ιδιαίτερο, προοριζόμενο ειδικά για τους άτολμους και τους αδιάφορους. «Ας μη μιλάμε γι'αυτούς: κύττα τους και προσπέρνα».
Έτσι λοιπόν, με τις μισές σύν τρείς ψήφους εγκρίθηκε η νέα φάση της «διάσωσης». Το σχέδιο για το 2013 προβλέπει νέα «μέτρα περικοπών», ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, απόλυσεις 25.000 επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων, μεγαλύτερη χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας, αυξημένη συμμετοχή στις δαπάνες υγείας, εκ νέου μείωση των συντάξεων, αύξηση του δείκτη ανεργίας και άνοδο της ύφεσης. Από το επιθετικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του εθνικού πλούτου –το οποίο περιλαμβάνει πλέον ακόμα και το νερό–, η κυβέρνηση προσδοκούσε να αποκομίσει κέρδη 50 δισεκατομμυρίων: τώρα πιά, συμβιβάζεται με 10 και μάλιστα κατανεμημένα στην διάρκεια των επομένων τεσσάρων ετών. Δηλαδή, πωλούμε την χώρα και το Κράτος σε τιμή ευκαιρίας για να έχουμε κέρδος 2,5 δισεκατομμυρίων ανά έτος∙ και εν τω μεταξύ, από το δάνειο των 36 δισεκατομμυρίων που αναμένονται με το «νέο πακέτο», τα 26 θα πάνε κατ'ευθείαν στην «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» χωρίς καν να ζητηθούν εγγυήσεις ότι αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε δάνεια. Και έπεται συνέχεια. Η δημοκρατία συνεχώς αποδυναμώνεται, η πολιτική του Κατεστημένου είναι απλά και μόνο μία ιδιωτική συναλλαγή, και, μετά από την άθλια χθεσινή ψηφοφορία, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμα βήμα προς μία κοινωνία διαλυμένη, στο έλεος των δανειστών της.

Άρθρο δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia (8/11/12)

FaLang translation system by Faboba